Późna jesień to dobry czas, żeby przygotować ogród do nowego sezonu wegetacyjnego. To zaoszczędzi nam pracy na wiosnę i wpłynie pozytywnie na rośliny. Ważną częścią tego procesu jest nawożenie gleby.
Dzięki nawożeniu zwiększa się odporność roślin na choroby, niskie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Nawóz wzbogaca glebę, z której flora pobiera składniki odżywcze. Jego regularne stosowanie zapewnia roślinom lepszy rozwój, a także poprawia procesy kwitnienia i owocowania. Jesienią warto stosować nawozy z wysoką zawartością fosforu i potasu, aby zabezpieczyć rośliny przed działaniem mrozu.
Jeśli chodzi o nawozy ogrodnicze, to możemy je podzielić na następujące kategorie:
· specjalne mieszanki jesienne i zimowe;
· nawozy przeznaczone do iglaków;
· do trawników;
· do roślin ogrodowych;
· do roślin domowych;
· do roślin kwitnących;
· do roślin owocowych;
· kompostujące;
· nabłyszczacze i odżywki;
· oborniki – m.in. granulowane i płynne;
· grzybnia mikoryzowa;
· bezinwazyjne i ekologiczne nawozy naturalne.
Rośliny kwitnące cieszą nasze oczy na balkonach, parapetach, w przydomowych ogródkach i na działkach, jednak wybór dla nich nawozu nie jest prosty, bo każdy gatunek może wymagać innego zestawu pierwiastków i składników mineralnych. Wiele roślin jest delikatnych i potrzebuje skoncentrowanego odżywienia, aby zawiązywać większą ilość pąków. Standardowy nawóz do roślin kwitnących ma w swoim składzie fosfor i potas, które są szybko przyswajane przez florę. Sięgając po specjalistyczny nawóz, zagwarantujesz roślinom szybki rozwój, piękne ubarwienie i kwitnienie przez cały sezon.
Dla obfitego owocowania drzew i krzewów przyda Ci się nawóz do drzew owocowych. Najszersze zastosowanie będzie miał nawóz uniwersalny, ale jeśli istnieje taka możliwość warto wybierać nawozy sprofilowane pod konkretne gatunki drzewek owocowych, np. cytrusy oraz rośliny śródziemnomorskie.
Grzybnia mikoryzowa to dobry sposób na poprawę jakości roślin. Najważniejszą funkcją grzybów mikoryzowych jest tworzenie połączenia między glebą a rośliną. Dzięki symbiozie zwiększa się odporność roślin na choroby i patogeny, a także polepsza się zdolność do obfitego kwitnienia i odporność na tzw. stresy środowiskowe. Jednocześnie grzybnia mikoryzowa powoduje, że rośliny mają zmniejszone zapotrzebowanie na wodę i nawozy.
Obornik to nawóz organiczny, który powstaje na bazie odchodów zwierząt gospodarskich oraz ściółki. Ten stosowany na prywatnych działkach i ogrodach ma zwykle postać suszoną lub granulowaną, dzięki czemu jest pozbawiony nieprzyjemnych zapachów. Naturalny obornik jest bogaty w mineralne składniki odżywcze, substancję organiczną i mikroflorę bakteryjną, które są potrzebne glebie. Nie zawiera przy tym niekorzystnych patogenów ani nasion chwastów. Dzięki stosowaniu obornika, dostarcza się glebie potrzebnych mikroelementów próchniczych oraz składników mineralnych, takich jak: azot, fosfor i potas, a także uzupełnia braki m.in.: wapnia, magnezu, boru i żelaza. Warto wybierać oborniki przeznaczone do stosowania w ciągu całego sezonu wegetacyjnego. W zależności od preferencji można posypywać nim glebę bezpośrednio albo aplikować go miejscowo pod korzenie roślin. Najpopularniejsze oborniki granulowane pochodzenia zwierzęcego dzielą się: kurzy, bydlęcy, owczy i koński.
Zdjęcie główne: Peter Žagar/unsplash.com